Veelgestelde vragen

Hieronder vind u korte antwoorden op veelgestelde vragen. Voor uitgebreidere informatie verwijzen wij u naar de achtergrond artikelen in het dossier EPD op www.vrijbit.nl. Voor de juridische onderbouwing naar www.KDVP.nl en www.vphuisartsen.nl

Ook kunt u voor nadere informatie contact opnemen met de organisatie van de actie EPD-LSP ikgeentoestemming. Wij zijn bereikbaar via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per papierpost geadresseerd aan het bestuur van Burgerrechtenvereniging Vrijbit, Kruisweg 32, 3513 CT Utrecht.

Veelgestelde vragen over het EPD/LSP

Hoe geef ik actief geen toestemming of trek ik mijn gegeven toestemming in?

U kunt een brief sturen aan uw huisarts en uw apotheek, daarnaast kunt u uw voorkeur kenbaar maken bij het VZVZ.
U kunt daarvoor de volgende voorbeeldbrieven gebruiken:

docVoorbeeldbrief aan Huisarts   pdf[PDF]
docVoorbeeldbrief aan uw Apotheek  pdf[PDF]
docVoorbeeldbrief aan VZVZ  pdf[PDF]
docVoorbeeldbrief toestemming intrekken VZVZ  pdf[PDF]

Meer informatie vind u hier.

Op welke manier kan ik kenbaar maken aan alle betrokkenen dat ik GEEN toestemming geef voor het uitwisselen van mijn medische gegevens via het EPD-LSP?

Uw medische persoonsgegevens mogen niet via het EPD-LSP worden uitgewisseld als u daar geen expliciete toestemming voor geeft aan uw arts apotheek of VZVZ.

U HOEFT dus niet te laten weten dat u geen toestemming geeft.

Maar voor de zekerheid raden we mensen aan om zwart op wit aan de huisarts, apotheek en eventueel andere zorgverleners te laten weten dat u geen toestemming geeft, en wil dat daarvan een aantekening wordt gemaakt in uw medische status en de administratie van de zorgverlener.

Uiteraard kunt u ook een brief schrijven naar VZVZ en naar de minister van Volksgezondheid om uiting te geven aan uw afkeuring van het absoluut onveilige EPD-LSP.

Kunnen bedrijfsartsen via het Landelijk Schakel Punt EPD-LSP dossiers inzien van sollicitanten of van de werknemers?

Het antwoord daarop is Ja

Officieel mógen alleen zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn inloggen op de medische gegevens, maar iedere zorgverlener met een inlogpas kán zich elektronisch toegang verschaffen.

Als inzage van medische persoonsgegevens onrechtmatig gebeurt kan dat alleen achteraf worden vastgesteld als het kwaad al is geschied. De betrokkene moet er dan eerst zelf achter zien te komen dat er medische gegevens zijn opgevraagd door personen die niet bij een behandeling betrokken zijn.  

En ook wanneer het lukt om te achterhalen dat er onrechtmatig medische persoonsgegevens zijn opgevraagd is het nauwelijks hard te maken dat daar vervolgens misbruik  van is gemaakt door een bedrijfsarts wanneer deze in de beoordeling niet expliciet vermeld dat gebruik is gemaakt van behandelinformatie verkregen via het LSP.

Wie is verantwoordelijk voor het landelijke schakelsysteem EPD-LSP?

Officieel is de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) verantwoordelijk voor de uitwisseling van medische persoonsgegevens via het EPD/LSP.

Maar anders dan de naam van deze vereniging doet vermoeden zijn het niet de zorgverleners die een beslissende stem hebben over de wijze waarop dit systeem in de praktijk functioneert en verder wordt uitgebouwd.

In de praktijk berust de uiteindelijke doorzettingsmacht bij een bestuur dat wordt bijgestaan door diverse commissies waarin anderen dan ledenzorgverleners een beslissende stem hebben.